Trust, NC

residential

The mountains of North Carolina have long been a cool, summertime retreat. The living and sleeping areas of this modern cabin are linked with a greenhouse/art studio that opens to the mountains at the edge of the site. A specimen Japanese maple determined the location of a courtyard between the spaces.

Simple geometries and single-slope roofs are designed to reduce construction costs at this remote location. The construction uses wood-framed walls with rock bases – a traditional material in these mountains. Interiors use a restrained palette of wood and white, in keeping with the owners’ preference for a Scandinavian-style barn. The house is clad in a mix of reclaimed lumber and durable fiber-reinforced concrete board. Large windows and skylights face north to the mountain views. Millwork will use white oak lumber, milled from a nearby source. The cabin is designed to remain accessible to allow aging in place.